Comuna Panaci

IMG_0504În anii 1790 – 1791, pe teritoriul actual al comunei, s-a stabilit împreună cu o familie numeroasă oierul Iftimie Negrea, originar din comuna Crucea. Gospodăria și-a întemeiat-o în centrul actual al satului, pe cursul Călimănelului, iar sălașul vitelor îl avea în actualul sat Coverca. Fiind priceput în tratarea și vindecarea unor afecțiuni umane și veterinare prin metode tradiționale naturiste,acesta a fost poreclit “Panac”, de unde își trage numele satul Panaci.

Comuna Panaci cu cele șase sate componente (Panaci, Coverca, Păltiniș, Drăgoioasa, Glodu, Catrinari) se desfasoară pe culoarul sudic al Șarului, cu așezări risipite pe toate văile care converg în râurile Neagra Șarului, pe de o parte, iar în cealaltă latură în Neagra Broștenilor.

Suprafața comunei este de 138 km2 din care mare parte, adică 61% o formează înălțimile muntoase iar 39% locurile joase, depresionare.
Așezările s-au stabilit aici încă din vechime pe locurile mai prielnice, adăpostite de-a lungul cursurilor de apă, astfel încat astăzi, lungimea comunei de la limita cu Șaru și până la Gura Glodului se desfășoară pe distanța de 21 km, iar lățimea ei cuprinzând și zona muntoasă, între Sestina și Barnar, tot cam pe aceeași distanță. Distanțe destul de mari există între satul de centru și celelalte sate care compun comuna, de asemenea între centrul urban Vatra Dornei – 16 km- sau între reședinta de județ, municipiul Suceava – 116 km.
În latura nord-estică se învecinează cu comuna Crucea, hotarul formaându-l Piatra Taieturii ( 1431 m ) iar Dealul Rusului ( 1549 m ) formează hotarul cu comuna Dorna Arini.
Hotarul cu comuna Broșteni, în est și sud-est urmează o linie care trece prin Tunzarii, Creasta Buza, pâraiele Toplicioara și Negrișoara.
O linie ce ar trebui să treacă pe la podul Țaranu și pe pârâul Rusului, ne desparte de Șarul Dornei, în partea nordică, iar în cea vestică de satul Neagra Șarului prin Șesul Dănești, Tinov, Pateni, Sestina Mare, Fetele Buccinișului si Izvorul Călimanului.
În partea vestică și sud-vestică, pâraiele Tomnatic și Neagra Broștenilor despart comuna de teritoriile județului Harghita.
Comuna este cuprinsă între coordonatele geografice de 47 și 17 latitudine nordica (dupa paralelele de pe glob) și de 25 și 20 longitudine estică (după meridianele de pe glob).IMG_0484